Recenze: Nodame Cantabile

by - 22:53

Počet epizod: 23 (22 minut epizoda)
Rok vydání: 2007
Studio a režisér: J. C. Staff; Kenichi Kasai
Žánr: hudební, komedie, romance, slice of life
Anotace:
Shinichi Chiaki je prvotřídním pianistou studujícím konzervatoř, pochází z bohaté rodiny a je to perfekcionista přísný na sebe i všechny kolem. Jeho skutečným snem je však stát se skvělým dirigentem a učit se u těch nejlepších dirigentů v Evropě. To je ale nepřekonatelný problém, jelikož Chiaki trpí velmi silnou fobií z létání i lodí, a nemůže tak opustit Japonsko.
Na začátku jeho čtvrtého a posledního roku na konzervatoři ale náhodou potkává Nodu Megumi, která se nastěhuje do apartmánu hned vedle toho jeho. Nodame, jak jí všichni říkají, na první pohled vypadá jako nepořádná žena, která se o sebe nedokáže postarat a která neví, co se životem. Její hra na piano, ač neučesaná, však Chiakiho uchvátí stejným způsobem, jako Chiaki Nodame. Od toho dne se jejich cesty začnou proplétat a toto setkání oběma změní život...


Nodame Cantabile patří do poměrně malé skupiny hudebních anime, jejichž boom přišel hlavně s dílem Uta no Prince-sama, které k tomuto jinak nepříliš oblíbenému žánru přitáhlo obecenstvo. Na rozdíl od většiny ale Nodame Cantabile nespoléhá pouze na hudbu, nýbrž na jejím pozadí rozvíjí i vztahy mezi postavami. Navíc je i přes svůj komediální tón zaměřené spíše na starší publikum.
Příběh se první polovině anime nese spíše na komediální vlně, seznamujeme se s postavami, životem na hudební konzervatoři, sledujeme Nodame, jak nepozvána vpadne Chiakimu do života a ten ji jako správný gentleman i přes svou nechuť vytáhne z nejhoršího, ona se na něj pověsí a nechá se vykrmovat. Epizody jsou spíše epizodické, navzájem propojené ústřední dvojicí postav a jejich postupně se vyvíjejícím vztahem. Jedna za druhou se potom k ústřednímu páru připojují další postavy, hrající v ději více či méně důležitou roli.
V druhé části se ale všechno láme a na pořadu dne jsou vážnější problémy - jak jako muzikant, který právě ukončil konzervatoř, sehnat práci, jak se dostat ke hře v orchestru, co bude Chiaki dělat, když má fobii z letadel i lodí a nemůže tak opustit Japonsko, co bude dělat Nodame, jež má noty pouze na ozdobu a jejíž hra je sice technicky dobrá, ale neučesaná. Příběhy Chiakiho a Nodame se oddělují a stávají se spíše paralelními, aby se opět spojily v posledních dílech.
Změna nálady v Nodame Cantabile je postupná a přirozená, nijak nenarušuje běh celého anime. Hrdinové jednoduše vyspívají a uvědomují si, že teď už je vše jen na nich a na tom, jak moc se budou snažit. Nikdo už za nimi nebude stát a hlídat každý jejich krok. Je velmi zajímavé sledovat, jak se s tím jednotlivé postavy poperou. Život je neustálá změna a to je velmi dobře ilustrováno i na orchestru, který Chiaki založil. Jeho členové se neustále obměňují, orchestr jako takový však funguje stále dál.
Jelikož je to anime hudební, veškeré vztahy mezi postavami se vyvíjejí na pozadí koncertních kousků velikánů klasické hudby, hudba posouvá děj dopředu, současně s tím, jak se postavy učí zahrát nové skladby, nalézají i řešení ke svým problémům. Zkušenosti ze hry se přenáší i do jejich každodenního života.


Hlavní postavy Nodame Cantabile nejsou černobílé, některé vedlejší postavy tímto nešvarem však bohužel trpí. Zejména v komediálněji laděné první polovině seriálu se hodně zveličuje a melodramatizuje, pokud však divákovi není tento styl humoru proti srsti, dobře se pobaví, protože načasování komických situací se nedá nic vytknout.
S Chiakim a Nodame si užijeme mnoho legrace, jelikož jejich osobnosti jsou odlišné jako den a noc, a tak je jejich škorpení na denním pořádku. Chiaki je jeden z nejlepších studentů na konzervatoři, na co sáhne, to se mu daří, o obdiv dívčí části konzervatoře také nemá nouzi, jeho byt se jen leskne a na rozdíl od většiny mužské populace umí i vařit. Naproti tomu Nodame je učiněná pohroma, její byt připomíná spíše skládku či smetiště a jediný předmět, na němž se nevrší hora odpadků a nejrůznějšího harampádí, je její milovaný klavír. Je schopná chodit v jedněch šatech několik dní, jediné jídlo, které nezkazí, je onigiri a raději se ani neptejte, o kolik je pozadu za výukovým plánem.
Trochu jsem postrádala nějaké házení klacků pod nohy Chiakimu, všechno mu až příliš dobře vycházelo, jedinými jeho problémy byla věčně ho otravující Nodame a strach z cestování. Doufám, že v druhé sezóně se Shinichi bude muset trochu zapotit, aby si vydobyl úspěch, který mu doteď skoro sám padal do klína.
Nodame Cantabile má výborný opening, který budete mít s každým poslechem raději a raději a taktéž dva skvělé endingy tematicky velmi dobře sedící k celému anime a reflektující postupnou změnu nálady. Hudba je klíčovým prvkem celého seriálu, najdeme tu překrásně interpretované méně známé skladby od velmi známých skladatelů jako Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin a další. Dají se tu najít opravdové hudební skvosty a je škoda, že nejsou známé širšímu okruhu lidí.
Kresba je příjemná, lahodící oku, při koncertech je možno obdivovat krásné šaty hrajících dam a pány v elegantních oblecích. Animace je ale hodně statická, občas uběhne i několik minut, kdy se postavy téměř nehýbou. Mně to nevadilo, protože v popředí byla v tu chvíli nádherná hudba, ale pokud dáváte přednost spíše akčním anime, tohle by mohl být kámen úrazu.
Nodame Cantabile rozhodně patří k výborným hudebním anime, můžete v něm najít krásně interpretované skladby a na rozdíl od většiny sobě podobných i příběh, který dokáže zaujmout, a postavy, které si oblíbíte. Není to dílo úplně pro všechny, ale pokud vám nevadí trochu pomalejší tempo vyprávění a zaměření na hudbu, určitě se vám bude líbit.
Hodnocení na MyAnimeList: 8.57
Hodnocení: 75%

Zdroje obrázků: zdezde

Mohlo by se vám také líbit

0 comments

Děkuji za komentář.